Tuesday, October 22News That Matters

Multiple Choice Questions- Research Methodology

  1. The choice of data analysis tools depend on the research design and

a. Research methodology

b. Funds available

c. Preferences of the researcher

d. None of the above

  1. A research team measured ambient noise levels in patient rooms, patient’s stress levels, and the duration of visits by family and friends. They found that high ambient noise was associated with high patient stress and short family visits. This is an example of which type of study?

a. Correlational

b. Retrospective

c. Experimental

d. None of the above

  1. The correlation between intelligence test scores and grades is:

a. Positive

b. Negative

c. Perfect

d. They are not correlated

  1. The strongest evidence for causality comes from which of the following research methods?

a. Experimental

b. Causal-comparative

c. Correlational

d. Ethnography

  1. In research, something that does not “vary” is called a ___________.

a. Variable

b. Method

c. Constant

d. Control group

  1. The Introduction section of the research plan

a. Gives an overview of prior relevant studies

b. Contains a statement of the purpose of the study

c. Concludes with a statement of the research questions and, for quantitative research, it includes

the research hypothesis

d. All of the above

  1. A research plan _____.

a. Should be detailed

b. Should be given to others for review and comments

c. Sets out the rationale for a research study

d. All of the above

  1. Research hypotheses are ______.

a. Formulated prior to a review of the literature

b. Statements of predicted relationships between variables

c. Stated such that they can be confirmed or refuted

d. b and c

  1. Sources of researchable problems can include:

a. Researchers’ own experiences as educators

b. Practical issues that require solutions

c. Theory and past research

d. All of the above

  1. A qualitative research question:

a. Asks a question about some process, or phenomenon to be explored

b. Is generally an open-ended question

c. both a and b are correct

d. None of the above

  1. An ordinal scale is:

a. The simplest form of measurement

b. A rank-order scale of measurement

c. A scale with equal intervals between adjacent numbers

d. A scale with an absolute zero point

e. A categorical scale

12. Secondary/existing data may include which of the following?

a. Official documents

b. Personal documents

c. Archived research data

d. All of the above

  1. Qualitative observation is usually done for exploratory purposes; it is also called ___________ observation.

a. Structured

b. Naturalistic

c. Complete

d. Probed

  1. A condition or characteristic that can take on different values or categories is called ___.

a. A constant

b. A variable

c. A cause-and-effect relationship

d. A descriptive relationship

  1. A variable that is presumed to cause a change in another variable is called a(n):

a. Categorical variable

b. Dependent variable

c. Independent variable

d. Intervening variable

  1. Qualitative research is often exploratory and has all of the following characteristics except:

a. It is typically used when a great deal is already known about the topic of interest

b. It relies on the collection of nonnumerical data such as words and pictures

c. It is used to generate hypotheses and develop theory about phenomena in the world

d. It uses the inductive scientific method

Answers: 1-a; 2-a; 3-a; 4-a; 5-c; 6-d; 7-d; 8-d; 9-d; 10-c; 11-b; 12-d; 13-b; 14-b; 15-c; 16-a…………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *